top of page
  • Redakce

Svezte se parní mašinkou po Fichtelbergbahn

Aktualizováno: 7. 12. 2021

Kdo by neměl rád parní mašinky? Zřejmě všichni a děti dvojnásob. V Česku můžete parní mašinky potkat při vyjímečných událostech, na Fichtelbergbahn jezdí denně několik párů spojů.



Neodolali jsme ani my. Začínali jsme v Oberwiesenthalu. Příště už tuhle chybu neuděláme. Špatně se tu parkuje, nejblíž se dá asi pod sjezdovkami. Na každém parkovišti ve městě se vybírá parkovné (v roce 2021 jsme platili 5€).

Fichtelbergbahn je jedinečná úzkokolejná trať kopírující z větší části státní hranici se SRN. Na sedmnáctikilometrové trati spojující města Kurort Oberwiesenthal a Cranzahl zažijete pocity nostalgie v půl století starých parních lokomotivách. Jízdní řád a detaily najdete na stránce www.fichtelbergbahn.de. V letním období jezdí i jeden vagon cabrio, čili bez střechy!

Vám můžeme doporučit radši zajet k nádraží Niederschlag. Nádraží je tady v lese, je u něj perfektní parkoviště. Na tomto nádraží se navíc vlaky křižují, takže mašinky tu potkáte hned dvě. A to je tedy dvojnásobná radost! Ale jak říká moje žena: když jedete vláčkem, jste ve vagónu a tu parní krásu prostě nevidíte. Tak i na to tady mysleli. Podél trati vede Erlebnispfad Bimmelbahn - turistická trasa podél trati. Vlaky tu jezdí v hodinovém taktu a v páru, tzn. že dvakrát do hodiny můžete funící vláček fotit a mávat na cestující. Nejhezčí úseky k focení jsou právě mezi stanicemi Neudorf - Vierenstrasse, Kretscham-Rothensehma až Niederschlag. Mašinka funí do kopce a pěkně kouří. V opačném směru pak mezi stanicemi Hammerunterwiesenthal a Niederschlag. Někteří nadšenci i vláček honí, železnice v horní části vede podél silnice a snadno najdete několik míst, kde si vláček vyfotit. Další velmi fotogenické místo je těsně před nádražím Kurort Oberwiesenthal, kde vláček překonává menší údolí a silnici Hüttenbachstrasse po železném viaduktu. Lístky můžete koupit na nádražích v Oberwiesentahlu nebo Cranzahl nebo až ve vlaku (bez přirážky), ceny se liší podle počtu projetých zón. Jízdné z konečné na konečnou stálo 32€ pro rodinu (2+2) v roce 2021. Celá cesta trvá 1 hodinu, menší děti se mohou začít nudit. V tom případě je můžete vzít na plošinku mezi vagony a v zatáčkách vyhlížet lokomotivu. Nebo můžete z vláčku vystoupit a počkat na spoj v protisměru, ideálně jednu stanici dojít pěšky.


Celý článek zde


243 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page